10 πρακτικές συμβουλές για την φροντίδα της τέντας σας

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τις τέντες μας καθαρές. Όχι μόνο από άποψης αισθητικής αλλά και για θέματα υγιεινής του χώρου. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε αποφεύγετε και πρώιμη φθορά του πανιού.
Καλό είναι λοιπόν, να απομακρύνετε τους λεκέδες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οτιδήποτε πέφτει πάνω στις τέντες σας όπως στάχτη, περιττώματα πουλιών, φύλλα, αποτσίγαρα ή ακόμη και μικρά κομμάτια τσιμέντου από παρακείμενες οικοδομές, μπορεί σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες να διαβρώσει τη ποιότητα των πανιών. Επίσης λεκέδες που έχουν μείνει στο ύφασμα του τεντόπανου πάνω από ένα χρόνο μπορεί να μετατραπούν σε μούχλα. Το ίδιο καταστροφικό μπορεί να είναι και το νερό της βροχής όταν λιμνάζει πάνω στις τέντες. Το λιμνάζον νερό τεντώνει και φθείρει τα νήματα του πανιού δημιουργώντας μούχλα και λεκέδες.
Παρακάτω θα βρείτε 10 πρακτικές λύσεις για την περιποίησης της τέντας σας:
1) Το ύφασμα πρέπει να καθαρίζεται ενώ είναι στεγνό. Η σκόνη και τα στίγματα απομακρύνονται με ένα απαλό βούρτσισμα και ότι απομείνει μπορείτε να το αφαιρέσετε με την ηλεκτρική σκούπα. 2) Για το πλύσιμο της τέντας χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή ακόμα καλύτερα μια οικιακή ξύλινη σκούπα με κρύο ή χλιαρό νερό (30-40ο C). Αποφύγετε την χρήση του ζεστού νερού γιατί μπορεί να συρρικνώσει τις ίνες του υφάσματος. 3) Αν οι λεκέδες είναι πολύ επίμονοι δοκιμάστε ένα ουδέτερο απορρυπαντικό, το οποίο όμως θα ξεπλύνετε πολύ καλά. 4) Απομακρύνετε τακτικά φύλλα δέντρων και κλαδιά γιατί κατά την αποσύνθεσή τους θα αφήσουν λεκέδες που ενδέχεται να μη βγουν. 5)

ΔΩΡΕΆΝ ΕΚΤΊΜΗΣΗ 697 061 8505

Για να μην εμφανιστούν στην τέντα σας μαύρα στίγματα μούχλας και βρωμιάς περάστε την με ένα διαφανές υγρό σιλικόνης το οποίο θα το βρείτε είτε σε μορφή σπρέι είτε σε μορφή βαφής στα χρωματοπωλεία. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε μια αδιάβροχη επίστρωση που προστατεύει τις τέντες από πολλά δεινά και θα αποτρέψει τις σταγόνες τις βροχής να διαπεράσουν το πανί –το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως στις ραφές. Να θυμάστε ότι η εργασία αυτή πρέπει να γίνει όταν τα τεντόπανα είναι τελείως στεγνά και μετά πρέπει να μείνουν ανοιχτά στον ήλιο για να στεγνώσουν τουλάχιστον μία μέρα. 
6) Επιδιορθώστε άμεσα σκισίματα και μικροφθορές γιατί επιδεινώνονται πολύ γρήγορα. 7) Αν το τεντόπανό σας έχει τρυπήσει καλύψτε την τρύπα ράβοντας πάνω της ένα κομμάτι από το ίδιο τεντόπανο ή ένα κομμάτι καραβόπανο, το οποίο θα έχετε κόψει σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το άνοιγμα της τρύπας, για να μπορέσει να στερεωθεί. 8) Σε περίπτωση που η τέντα έχει ξηλωθεί, διορθώστε την ζημιά ράβοντας το σημείο με μια σακοράφα στην οποία προηγουμένως θα έχετε περάσει κερένιο σπάγκο. 9) Ελέγξετε τα μεταλλικά εξαρτήματα της τέντας για σημάδια σκουριάς. Αν διαπιστώσετε κάτι, βάψτε τα σκουριασμένα σημεία αφού πρώτα τα τρίψετε με λίγο σύρμα. Προληπτικά, μπορείτε να αλείψετε τις ενώσεις με λάδι καθώς αποτελούν τα πιο εκτεθειμένα μέρη μιας τέντας και κατά συνέπεια τα πιο ευαίσθητα απέναντι στην σκουριά 10) Μην μαζεύετε την τέντα σας όταν το πανί είναι βρεγμένο ή έχει σχηματιστεί πάγος στην επιφάνειά του γιατί το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν μικρόβια που προκαλούν την μούχλα. Σε περίπτωση βέβαια, ισχυρών ανέμων σε συνδυασμό με βροχή η τέντα πρέπει να μαζευτεί καθώς υπάρχει περίπτωση να σπάσουν οι βραχίονές της. Μην ξεχάσετε όμως μετά να κατεβάσετε τις τέντες σας για να στεγνώσουν.