Επιλογές σε μηχανισμούς τέντας

Όταν ακούμε για τέντες, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό σε πολλούς από εμάς είναι εκείνη η όχι και τόσο καλαίσθητη εικόνα που επικρατούσε σε παλαιότερες δεκαετίες στις μεγαλουπόλεις, όπου οι όροφοι των πολυκατοικιών διέθεταν , συχνά υπερβολικά βρώμικες, σκονισμένες και κακής ποιότητας τέντες. Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον τα συστήματα σκίασης αποτελούν μέρος μιας νέας αισθητικής προσέγγισης όπου οι τέντες έχουν και διακοσμητική αξία.
Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι απλοί ιδιώτες στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τις τέντες, έχοντας όμως πάντα υπόψη όλες τις νέες τάσεις στο χώρο της διακόσμησης. Ένα παράδειγμα άψογης αισθητικής είναι αναμφισβήτητα η χρήση τεντών στις πέργκολες. Μάλιστα, ειδικά στην Ελλάδα, όπως φαίνεται και από όλα τα περιοδικά διακόσμησης, πρόκειται για μια διαρκώς αυξανόμενη τάση. Αντιστοίχως, σε αυξανόμενη ζήτηση βρίσκονται και οι ειδικές κατασκευές, έτσι ώστε ο καθένας να είναι σε θέση να καλύψει στο μέγιστο βαθμό τις εξατομικευμένες ανάγκες του. Συστήματα σκίασης με ζελατίνα, κάθετης μορφής -δηλαδή ριντό- τέντες με βραχίονες, με σταθερούς οδηγούς και άλλες με καμπύλες συμπληρώνουν και διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων. Οι πλέον σύγχρονες τέντες είναι αυτοματοποιημένες και η χρήση τους έχει γίνει ευκολότερη από ποτέ.
Από αυτή και μόνο τη σύντομη περιγραφή αντιλαμβάνεται κανείς ότι, πριν κάνει την τελική του επιλογή, έχει να διαλέξει ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία.
Οι τέντες αποτελούν μια άμεση λύση για την προστασία από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα όπως ο ήλιος, η βροχή και ο αέρας. Το σημείο όμως που είναι καθοριστικό στην επιλογή του τελικού προϊόντος είναι η εύρεση των κατάλληλων τεντόπανων. Τα τεντόπανα υπάρχουν σε πολλά σχέδια αλλά και χρώματα. Έχουν ιδιαίτερη αντοχή και παράλληλα έχουν και την ιδιότητα να μη λερώνονται και να μη μουχλιάζουν όπως παλιά. Μπορούν να καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα με αποτέλεσμα η εξωτερική εικόνα ενός χώρου είτε πρόκειται για επαγγελματικό είτε για κατοικία να αναβαθμίζεται αισθητικά.
Η επιλογή συστημάτων σκίασης πρέπει να δίνει λύση στις ανάγκες κάθε χώρου ξεχωριστά. Γι’ αυτό, η έρευνα αγοράς τεντών -είτε πρόκειται για ιδιώτη είτε για επαγγελματία- πρέπει να είναι προσεκτική και διεξοδική αφού αποτελεί κατά κανόνα μακροχρόνια επένδυση. Τελικός στόχος είναι η εύρεση του κατάλληλου συστήματος σκίασης που θα παρέχει στον εκάστοτε χώρο επαρκή προστασία από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, οι κασετίνες, αποτελούν μια κλασική επιλογή για εκείνους που θέλουν σκίαση μερικές ώρες της ημέρας, ενώ για την υπόλοιπη διάρκεια επιθυμούν να έχουν όλα τα τμήματα της τέντας κρυμμένα μέσα στην κασετίνα.
Η περίπτωση των τεντών με βραχίονες, χρησιμοποιείται τόσο από ιδιώτες όσο και επαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση, οι βραχίονες μπορούν να προσαρμοστούν απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου και να επιτευχθεί η επιθυμητή κλίση για μέγιστη προστασία.
Από τις πιο συνηθισμένες τέντες, είναι οι τύπου ριντό. Είναι απλές και καλύπτουν αποτελεσματικά τα τμήματα της βεράντας που βρίσκονται στα πλαϊνά . Τέλος, μια ακόμα επιλογή αποτελούν οι καποτίνες, οι οποίες μπορεί είτε να είναι σταθερές είτε να κινούνται. Είναι ιδανικές για επαγγελματίες μιας και τοποθετούνται σε βιτρίνες, πάνω από πόρτες ή ακόμα και σε παράθυρα και γενικά μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε είδους απαίτηση.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις πέργκολες. Στην περίπτωση αυτή, η κλίση τους είναι συνήθως 5% και έτσι το νερό απομακρύνεται από μόνο του εύκολα, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Όταν δε, χρησιμοποιούνται τζάμια αντί υφάσματος είναι μια επιλογή ιδιαιτέρως εντυπωσιακή για χρήση σε μαγαζιά.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι οτι δεν έχει κανείς παρά να εντοπίσει τις ανάγκες του χώρου του και να επιλέξει μία λύση που αισθητικά θα δένει με το υπόλοιπο περιβάλλον. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και οι πλέον απαιτητικοί θα βρουν εκείνο ακριβώς που ψάχνουν.